Att salta eller inte? Den stora frågan..

Först och främst vill jag få det sagt att när jag pratar salt snackar vi riktigt salt, de som kommer från saltgruvor eller havet. Ni kan hitta dessa i butiken som i princip inte har någon innehållsförteckning. "Salt" brukar det stå på ingredienser, kort och gott. 
 
 
 

Salt är en viktig del för många funktioner i kroppen ska fungera ordentligt, vi behöver det bland annat för uppbyggnaden av saltsyra som används för att bryta ner protein i magsäcken, för att kunna absorbera upp bland annat järn, zink, krom, selen, även för att tillverka enzymer som hjälper till att bryta ner kolhydrater och även för kopplingarna i hjärnan (gliacellerna).

Som ni märker är salt seriösa grejjer och det är viktigt att vi får i oss det, men åter igen.. Från rena källor, som inte genomgått massa processer, där tas nämligen alla nyttiga mineraler bort och helt plötsligt har vi bara kvar natrium. Tråkigt på en sån bra produkt. 
 
I saltet har vi också något som heter elektrolyter det hjälper transporten av näringsämnen in/ut från cellerna, att ta en nypa salt i dricksvattnet då och då är inte alls fel. De hjälper kroppen att hålla kvar vätskan i sig, om det nu behövs. =) Även binjurarna behöver saltet för att fungera ordentligt och vanligt för folk med lite extra stress i vardagen är att binjurarna får jobba väldigt hårt. Säg nån som inte har lite stress i livet? :) 
 
Så välj obehandlat salt.
Färgen tycker jag ska vara grått, beige eller rosa.
Och sist men inte minst drick ordentligt med vatten, att vara törstig är ett tecken på att du redan har en brist på vätska. Drick hellre lite och ofta för att undvika brist på detta underbara ämne som kroppen använder till såååå mycket olika processer. 

Ha en fantastisk tisdag.
/Anton
0 kommentarer