Våren är här..

Då var det dags igen, våren är här och dags för många att damma av löparskorna. Själv så har jag smygit igång med lite löpning på löpbanden, men igår drog jag på mig "löparuniformen" och mina sköna barfotaskor för att dra lite intervaller. Blev 10 st vidriga rackare i en backe här i Vanadislunden, var ute totalt i ca 30 min vilket jag tycker är lagom. Har lite hatkärlek till intervaller, tror det är från den tiden vi hade försäsong i bandyn...... :P 
Skönt tryck i rumpan och vaderna nu dagen efter känner jag, men då är ju allt på sin plats. :) Då många av mina kunder har frågat hur man ska lägga upp träningen nu på våren när dem vill börja köra lite mer löpning tänkte jag dela med mig av lite enkla grundövningar jag tycker kan vara bra att köra till löpningen, oavsett om du kör långdistans eller korta intervaller behöver dina muskler få stimulansen från styrketräningen också. Då håller du dig lättare skadefri, vilket inte är helt fel? 
Som både Hanna och jag påpekar gång på gång, tycker vi att det är vettigt att börja från grunden och samma gäller för dig som vill vara aktiv med löpning. Ta därför lite tid och läs igenom den här länken om din andning (HÄR). Du kan även läsa de vi har om korrektiv träning när du ändå är igång, för all din stabilisering är otroligt viktig för att du ska kunna ha ett ekonomiskt löpsteg där du inte sliter ut kroppen för mycket. Och för att undvika skador förståss. 

Så till övningarna: 
Utfall med kraften fram, som ni ser på bilden belastar jag endast vänsterbenet. Tar steget bakåt (med rak höft) och driver med hela vänstern kroppen fram igen. Höften snett neråt bakåt då behöver överkroppen falla lite framåt för att ja sen ska kunna skjuta ifrån med tyngden på vänstern för att komma upp igen. Hänger ni med hur jag menar? =) 
En variant av sidoplankan, finns hur många som helst. Du kan lyfta de övre benet rakt upp eller bara
stå. Andas ner djupt och håll en rak linje genom kroppen så att vi inte dippar ner höften i golvet. Jag väljer den här för att få fokus på sidan av magen. Finns en jätte bra variant med tyngden på knät istället men då tar det mycket mer på utsidan av rumpan, vilket inte är fel men jag vill ha mer fokus på magen nu. =) Se bilden brevid på Hanna.

Och sist men inte minst när du har ordnat med stabiliteten och kört övningarna ovanför, enbenshopp.
Den här kräver stabilitet, mobilitet och styrka för att knät inte ska falla in, foten inte ska kolappsa när du trycker ifrån, ej för mycket svank osv.. Allt sådant behöver du inte tänka på om du gjort grundjobbet ordentligt, vilket betyder stabilitet och mobilitet (rörlighet).
 
Lycka till nu med löpningen och framförallt den förberedande/underhållande styrketräningen. Om ni behvöer mer tips och hjälp tveka inte att höra av er. 
//Anton 
0 kommentarer