Liiite klokare.

Då har det varit en helg fylld av nygammal kunskap, vi fick besök från Prague school till Optimal Fysik där de höll i Dynamic Neuromuscular Stabilization Sport 2. (DNS) 
Jag och Hanna har gått 2:an tidigare men det är aldrig fel att gå samma utbildning igen, man kan alltid snappa upp något nytt eller se saker från ett annat perspektiv, få reda på hur man kan göra saker lite annorlunda osv.. 
Det va riktigt kul, och denna gång var det en som jobbar mer med elitidrottare för att rehabilitera eller effektivisera deras sport. Annars är det väldigt vanligt att man jobbar enbart ur ett rehabiliterande syfte för att återställa ett bra/effektivt rörelsemönster. 
Toppen att det är VM i skidor nu också! Perfekt att kika på hur elitens rörelsemönster ser ut och hur deras balans är mellan de inre djupa stabilisatorerna och de större globala musklerna. 
Tex Anders Södergren som varit i toppen huuur länge som helst och fortfarande kan hålla den nivån. 37 år är han! Det är fint att se hur han rör sig. 
För en nörd som mig är det väldigt roligt att se att de med fina rörelsemönster och bra balans mellan inre och yttre muskulatur är oftast de personer som håller på länge med deras idrotter. Kan bara ta några få exempel förutom Anders Södergren,
Roger Federer 33 år (Tennis) varit topp 20 i tennis-eliten sedan 2001. 
Jaromir Jagr 43 år (Ishockey) kom till NHL vid 17 års ålder och är fortfarande aktiv.
Ryang Giggs 41 år (Fotboll) Blev värvad som 14 åring men spelade sin första A-lagsmatch som 17 åring, avslutade sin karriär 2014 och blev tränare. 

Det är därför jag gillar mitt jobb som korrektiv tränare, att få möjlighet att inte bara hjälpa elitidrottare att hålla länge och kunna hålla på med de dem älskar utan även få hjälpa "vanliga" människor till en bra stabil kropp som ska hålla länge. Att man ska kunna hålla sig aktiv och rörlig utan skador för att kunna njuta av hela livet långt fram i äldre dagar. :) 

Ta hand om er nu. 
/Anton
0 kommentarer