Skräpmat kontra riktig mat

Ibland när jag pratar med mina kunder om kost och livsstilar, så är det väldigt vanligt att får höra att de inte har råd att äta nyttig mat. Ekologiskt är alltid dyrare än vanlig konventionell mat, och nyttiga luncher och middagar är alltid dyrare än billig skräpmat. Men är det bara billigare med skräpmat pga att den är billigare att framställa?
 
 
Om man tänker ett steg längre, kan man ställa sig frågan: vad händer när man äter den billiga maten i långa loppet? Sparar man verkligen pengar i slutändan? Billig, konventionellt odlad mat från växt- och djurriket innehåller ofta bekämpningsmedel, antibiotika, hormoner eller är genmanipulerade. Mycket sådan mat kommer också i snabbmatsförpackningar som t ex varmkorv, pulvermos, bröd, snabbmakaroner etc. Vad händer med den här billiga, men snabba maten i din kropp? Detta är mat som din kropp egentligen inte kan känna igen och bryta ner ordentligt, speciellt inte med alla kemikalier som ofta finns i maten. Hormoner och antibiotika som är rester från djuren, hamnar i din kropp och måste belastas av levern som är vårt reningsorgan. Maten kan inte processas och brytas ner, och lever, njurar och andra organ blir extra belastade av de främmande gifterna. Detta gör att kroppen utsetts för en enorm stress. Stressen och bristen på näring gör till slut att vi blir sjuka. När vi blir sjuka eller får sjuka barn, måste vi stanna hemma från jobbet, vilket kostar oss pengar. Dessutom är jag helt övertygad om att den dåliga matens alla kemikalier, mängder av socker och bristen på näring också har en negativ påverkan på hjärnan. Vi blir trötta, okoncentrerade och deprimerade. 
Vem tjänar alltså på vår billiga mat? Jo, läkemedelsförtetagen. De tjänar multum på våra sjukskrivningar, depressioner, hjärt- och kärlsjukdomar, ADHD-diganoser och våra näringsbrister. Enormt mycket pengar. Ironiskt nog är det också dem som samarbetar med våra livsmedelsföretag. Så varför är det billigt att käka just skit, men dyrt att äta ekologiskt odlade och uppfödda produkter när det är dessa som faktiskt bidrar till att vi håller oss friska?
 
Så nästa gång du tänker att det är "dyrt" att äta nyttig mat, tänk efter en extra gång. 
 
 
 
Ha nu en fortsatt trevlig helg!
 
// Hanna
1 kommentar
Emelie Cegrell

Så sant! Bra inlägg!

Svar: Tack Emelie! Kul att du gillade det :)
Hanna och Anton