Hållning och muskulära obalanser.

De flesta har säkert hört att en bra hållning ska vara bra, varför då? Och vad är bra hållning?

Vi börjar med varför, en god hållning ser bland annat till att musklerna i kroppen hålls i balans, kroppen blir rak och detta skapar förutsättningar att få ut bra effekt av kroppen. Dålig hållning gör då exakt motsatt, den gör att musklerna blir i ojämn balans vilket skapar ojämn belastning över leder och i senor, vilket ofta med tiden leder till smärta och att musklerna heller inte kan jobba effektivt.

Muskulära obalanser och dålig hållning är ett resultat av felanvändning om vi ska prata klarspråk. Det kan bero på för mycket stillasittande, stress, sömnbrist, dålig planerad träning eller för enformig träning/aktivitet. 

Resultatet blir att vissa muskler i kroppen blir väldigt spända och förkortade medans andra blir för avslappnade och understimulerade.

Obalanser kan självklart bero på andra saker också om man tex råkar ut för någon olycka; som att få en hård tackling i någon sport, bli påkörd av en bil eller att man råkar ramla när det är väldigt halt ute. Smärtan kan då i sin tur få kroppen att komma in i ett annorlunda rörelsemönster bara för att skydda den skadade delen mot smärta vilket med tiden då kan orsaka smärta på andra ställen.

Vad du än har fått en obalans ifrån så är det viktiga att ta reda på hur du kan bli av med den så att kroppen kan bli i så god balans som möjligt igen.

Till vänster ser ni en bra hållning med god balans i muskulaturer och ett jämnt tryck på ryggraden, och de andra är olika obalanser som skapar felställning i bla knä/höft/ryggrad/nacke.


En viktig del i mitt jobb som korrektiv tränare är att titta efter muskulära obalanser i personens rörelsemönster för att få reda på hur personens nervsystem talar om för kroppen att röra sig. De gör att jag lättare kan förstå varför personen har fått ont eller varför han/hon inte blir starkare i sin träning. Som jag brukar säga: kroppen är ett kvitto på hur du lever, det handlar bara om att du behöver förstå vad kvittot säger.

I min egen träning ser jag därför alltid till att tänka på två viktiga moment, det stabiliserande systemet (läs mer om DNS här), och muskulär balans (förenklat; om en muskel får jobba ser jag till att den som sitter på andra sidan också ska få jobba lika mycket).

Se nu till att lyssna på kroppen och hålla den i god balans så kommer den kunna vara trevlig tillbaka och ge dig grymma resultat i din träning.

/Anton

1 kommentar
Anonym

Detta väcker nyfikenheten till ngr förslag på övningar beroende på de olika krppshållningar