"Funktionell Träning"

Efter Antons senaste inlägg om Hållning och muskelobalanser (som du kan läsa HÄR), kände jag att jag ville spinna vidare lite på hans inlägg. Som PT både ser jag och hör en hel del snackisar i gymmet, och jag har förstått det är väldigt trendigt med "funktionell träning". Många tränare har som specialitet just denna rubrik och många träningsutövande svarar ofta när man frågar dem vad de tränar, att de just kör funktionell träning. Ändå har väldigt många, som Anton beskriver, problem med obalanser och dålig hållning. Förutom en mindre optimal livsstil med mycket sittande och många felaktiga rörelser så kan också vår träning ge oss dessa obalanser. 
Om vi alltid kör det många kallar funktionell träning, dvs basövningar som marklyft, knäböj, pressar, drag och utfall, så utför vi visserligen ett stort utbud i vårt s k Primal Pattern (mer om det kan du läsa HÄR, men vi glömmer ofta bort att använda oss av alla olika rörelseplan när vi tränar. 
 
 
 
De ovan nämnda övningarna är verkligen inga dåliga övningar, förutsatt att du har koll på vilka muskler som ska aktiveras när du utför dem, men de kommer bara åt det rörelseplan som kallas sagitalplan. Men som bilden nedan visar, så är människans anatomi också anpassad för att göra rörelser i sidled och i rotationer. 
 
Sagitalplan                 Frontalplan        Transversalplan (rotationer)
 
Glömmer vi bort de andra rörelseriktningarna, och bara fortsätter att träna kroppen i sagitalplan, alltså rörelser framåt och bakåt, så kan det så småningom leda till att vi skadar oss. Om vi t ex en dag ska böja oss och plocka upp någonting från golvet från sidan av oss, kan vi sträcka oss eller få ryggskott om kroppen inte är van vid eller vet vilka muskler som ska aktiveras när vi gör denna rörelse. Har vi muskelobalanser och dålig hållning är det lätt att vi får stora problem i framtiden. 
 
Nedan följer lite bilder på hur man kan göra övningar i de olika rörelseplanen, hämtat från Primal Pattern (alltså det som många kallar för basövningar). Detta är ett sätt att träna som bygger upp vår kropp och hjälper till att förhindra skador. Kom ihåg att förutsättningarna är att du utför rörelserna rätt. Ta hjälp av en kunnig tränare om du vill veta mer. 
 
Enarmsbröstpressar med höftrotationer.
 
DNS Oblique sit med höftlyft (denna övning kan behöva visas av en DNS-utbildad tränare)
 
DNS crawling
 
 Enbensmarklyft med rotationer i bottenläget. 
 

Hoppas ni alla fått lite mer inspiration kring övningar för framtiden. Låt kroppen testa lite, se vad som passar dig, men undvik övningar som gör dig trött i ländrygg, axlar och knän. 
 
Lycka till!
 
// Hanna
 
 
 
 
 
0 kommentarer