Fredagsmys á la 80/20

Jag och Anton förespråkar ju hälsa och balans i livet. Med det menar vi inte perioder där man hårdbantar, "deffar" och överbelastar kroppen med hård tränig, för att sedan ha en följande period av förkylningar/sjukdomar, överträning och bristande träningslust, vilket ofta leder till att man äter ohälsosamt för att sedan gå tillbaka till vikthetsen. Nej, med hälsa och balans menar vi att man till 80% av tiden lever hälsosamt och sover ordentligt, tränar rätt mängd, äter mat som ger energi, ger sig själv egen tid och dricker mycket vatten, för att resterande 20% av tiden kunna "unna" sig (som man ibland kallar det) att äta nånting lite onyttigare, vara uppe lite längre på kvällen eller träna superhårt eller inte alls. Med 80/20 tror vi att man kan uppnå balans. Kom ihåg, att vara extrem åt något håll (t ex att alltid leva sitt liv 100% "korrekt") är inte att vara i balans. 
HÄR kan ni läsa Antons tidigare inlägg om just balans. 
 
 
Så igår kväll hängde Anton hemma hos oss, som så många andra härliga fredagkvällar och då passade vi på att ha vår del av 20% procenten. Först lagade vi hemmagjorda ekologiska hamburgare utan bröd, och gjorde klyftpotatis till. Vi lyxade till det med lite olika dressingar som ketchup och bostongurka, sådant som vi nästan aldrig annars äter. Till efterrätt mumsade vi i oss Lejonet & Björnens supergoda ekologiska chokladglass som smälter som bomull i munnen. 
 
Vi tycker att det är viktigt att ni vet om att vi inte förespråkar att alla alltid ska vara helt "rena" och extremt hälsosamma. Hälsa är alltid bra, men att kunna slappna av, njuta och tillåta sig att göra undantag som gör en gott, är minst lika viktigt det. Huvudsaken är att hitta en balans. Jag som tidigare haft en ätstörning, vet hur enkelt det är att hamna i bantningsträsket. Sockersuget tar över, och man sitter där och fullkomligt proppar i sig socker, utan att kanske ens orka eller vilja ha mer. Men man kan inte sluta och dagen efter kommer ångesten, som man då istället försöker träna bort. 
 
För mig är det en otrolig lättnad att kunna njuta av hamburgare och en portion glass, utan att det blir till en hets, som bara gör att jag får ångest efteråt. 
 
Det är en klyscha, men det tåls att påminna er om igen: Din kropp är ditt tempel, så använd den inte som soptunna. Och kom ihåg att ge er själva cred och beröm, för Du är helt fantastisk, precis som Du är! 
 
Tre burkar glass på en kväll är väl lagom?
 
Ha nu en fortsatt trevlig helg, så ska jag njuta av en natt i vår sprillans nya säng!
 
// Hanna 
3 kommentarer
Anonym

Härligt detta är sanningen för det finns inte ngn som kan vara 100 procenters en längre tid.

Anonym

Härligt detta är sanningen för det finns inte ngn som kan vara 100 procenters en längre tid.

hemlig dansk

haha! bästa bilden jag sett på dig anton!! PUSS