Hit eller Shit på påsken?

Jag och Anton sitter här och har precis avslutat en arbetsdag, ett träningspass och matlådefix, och sitter och klurar lite på kommande högtid, nämligen påsken. Varför firar vi nu påsk? Vår slutsats här blir att det förmodligen har någonting med Jesus och hans död och uppståndelse att göra, vilket självklart betyder att vi måste fira med godis, kemikalier och påskmust (modifierad julmust). Detta är ju självklart för många av oss, men här har vi lite förslag på vad man bör hissa och vad man bör dissa under påsken och dess firande:

Hantons Shitlist:

·      Påskmust (modifierad julmust): socker, socker, socker, vatten och kemikalier (nästan helt sant, men ni förstår vår poäng). Förslag: ersätt med citron- och myntavatten.

·      Smågodis: socker, kemikalier, konserveringsmedel och annat skumt som kroppen mår bättre utan. Förslag: ersätt med egengjort godis där du själv har koll på ingredienserna, det är naturligt och ger kroppen mer näring. Man kan också köpa ekologisk choklad, nötter eller frukt och njuta av.

·      O-ekologiska ägg: förutom att hönorna ofta matats med antibiotika och föda som inte är naturligt för dem, så växer de upp under väldigt dåliga förhållanden (oftast), där de inte får möjlighet att ströva, picka och bete sig naturligt. Köp ekologiska, svenska (gärna närproducerade) ägg och bidra till att hönor får bättre levnadsförhållanden och våra svenska bönder får en chans att hålla sig kvar på marknaden.

·      Färdiglagade köttbullar och prinskorvar: läs innehållsförteckningen. Förmodligen kan du se anledningen till varför du bör skippa dessa, eftersom många av orden och siffrorna är som rena rama grekiskan för många av oss. Förslag: Gör dina egna, mycket bättre och godare! Kalkon- och kycklingkorv från Hagby Gård är en stark rekommendation, då dessa bara innehåller ingredienser från kycklingen eller kalkonen samt kryddor.

 

            
 

Hantons Hitlist:

·      Rökt lax: Innehåller finfina omega3 fettsyror som kroppen mår bra av och behöver varje dag. Bästa är såklart om du kan hitta ekologisk eller viltfångad lax, även om det är ganska svårt.

 

·      Hemmalagat påskbord: vi vill slå ett slag för att laga sin egen mat på påskbordet, då man har mycket bättre koll på att det man får i sig kommer från naturliga råvaror med rätt näringsinnehåll. Rulla dina egna köttbullar, laga din egen rödbetssallad, gör egen inlagd sill med mindre socker, använd ekologiska ägg och gör goda ägghalvor med spännande pålägg, baka ditt eget bröd (glutenfritt såklart) och använd riktigt smör, så kan ditt påskbord bli en riktig näringsbomb som din kropp kan mumsa i sig med gott samvete.

·      Lekar: måla påskägg, träffa vänner och familj, skoja, skratta, lek och busa. Njut av ledigheten med dina nära och kära, koppla av och ha roligt. En av de absolut viktigaste tipsen vi kan ge dig under påsken!

·      Träning och motion: välkomna våren och träna eller rör på dig utomhus om du får chansen att se solens strålar. Det blir allt ljusare och vi kan äntligen börja fylla på våra D-vitamindepåer nu när solens strålar tittar fram och värmer oss. 

 

Ha nu en riktigt härlig påsk på er nu och var rädda om er!

// Hanna & Anton

0 kommentarer