Läkemedelsföretagen gör det igen!

Häromdagen satt jag för en gångs skull på vårdcentralen för att låta en läkare kika på min hud. Drömmen var att kunna få en remiss, men självklart skrevs bara en rejäl dos kortisonsalva ut. Min läkare bevisade återigen att hon hellre behandlar mina symptom, än att ifrågasätta varför min kropp visar dem. 
 
Men hur som helst, när jag satt i väntrummet bläddrade jag i en Metro, och då såg jag denna annons på en helsida:
 
 
Lidingöloppet var ju precis i helgen, och såhär på måndagen efter kunde man läsa denna och känna sig duktig. För det hör väl till att man känner smärta och har ont efter ett sånt dunderlopp va? Det är iaf precis den idén som våra kära läkemedlesföretag vill att du köper. Smärta och inflammation hör till. Det är normalt. Alla får det. Sådana här annonser ser defintivt till att öka mitt blodtryck, så det var ju verkligen tur att min läkare inte behövde undersöka det. (Det roliga i det hela var dessutom att min läkares kommentar när hon såg mig var "Nämen, va längesen man såg dig, hur kommer det sig?" Öh, ja jag har väl hållt mig frisk, eftersom jag struntat i alla råd du hittills givit mig...)
För att återkomma till saken, så tycker jag att det är så irriterande att såna här dunderbolag fortsätter att få oss människor att tro på att sånt här hör till oss som arten homo sapiens. Vi fortsätter att behandla våra symptom, när vi kanske allt oftare bör se över orsaken till symptomen. Jag säger inte att man alltid måste göra det, och ibland kan det säkerligen vara både nödvändigt och bra att behandla sina symptom. Men att det ska höra till normen att dra på sig en inflammation eller smärta bara för att man springer ett lopp - ja, då är man verkligen ute och cyklar tycker jag.
 
// Hanna
2 kommentarer
ZtorZillen

Måste säga att jag tycker det var en dryg reklam också! Känns liksom lite nedsättande "lycka till med trapporna dagen efter"...blir irriterad när jag ser den...! Hur gick det vidare med läkarbesöket då? Vad sa doktorn om problemet? Eller var det bara symptomsnack?

Svar: Jag håller verkligen med dig! Attityden är lite si och så, sannerligen… Läkarbesöket gick som sagt som förväntat, och jag tänker behandla mina symptom ett par veckor nu, men kommer gräva vidare för att hitta orsaken tillsammans med vår näringsfysiolog Graeme, för att inte "nöja mig" med att behöva kladda på kortisonsalva resten av livet...
Hanna och Anton

ZtorZillen

OK. Min hud har i stort blivit bättre sedan jag fick hjälp av Graeme! Speciellt det jag hade med stora blaffor i hårbotten...

Svar: Härligt Ztorzillen! Bra jobbat! :D
Hanna och Anton