Gluten och dess samband med diabetes

Läste nyss en artikel om gluten och dess samband med diabetes på SVTs hemsida. Ni kan läsa hela artikeln här: http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/gluten-okar-risken-for-diabetes-typ-1.
 
Artikeln handlar om att vi svenskar är de som äter mest vete i världen, och vi introducerar också våra barn väldigt tidigt för gluten i form av välling och gröt. Svenska barn äter i snitt en mycket högre mängd gluten än andra barn runtom i världen. Att man kan koppla samman gluten med diabetes typ 1 och två tros vara att många forskare misstänker att gluten har förmågan att aktivera immunförsvaret som i sin tur sätter i gång de autoimmuna sjukdomarna, och då speciellt diabetes typ 1. Danska forskare har gjort djurförsök med möss som är framavlade för att utveckla diabetes typ 1. När mössen fick glutenfri kost sjönk andelen möss som utvecklade sjukdomen kraftigt.
 
Många med magbesvär eller känslig tarm mår oftast mycket bättre med en glutenfri kost. 
 
Det känns som att omvärlden mer och mer kommer till insikt med att gluten kanske inte är så oskyldigt som många av oss tror. Vi föds upp med att äta mackor, pasta, flingor och massa annan kost, som kanske påverkar oss mer negativt än vad vi tror. Jag menar inte att det måste betyda att alla mår bättre av en glutenfri kost, men jag tycker absolut att man ska testa för att se hur man själv reagerar. Man ska inte alltid tro på allt man läser, utan att lyssna på sin egen unika kropp och höra vad den kommunicerar till en, är det absoluta bästa sättet att bli övertygad om någonting. 
 
Spännande och intressant att SVT nu också skriver debattartiklar om detta, många gånger, känsliga ämne. 
 
// Hanna
0 kommentarer