Passa på nu..

Nu när solen äntligen vill kika fram är det dags att bege sig ut, jag vet inte hur många gånger jag läst om D-vitaminbrist de senaste åren. Och vi bör tänka lite extra på detta underbara vitamin, förutom vitamin fungerar det även som ett steroidhormon och eftersom dessa är fettlösliga kan de lättare komma in kroppens celler vilket är kalas! (Väldigt enkelt förklarat) Andra steroidhormoner är bland annat våra könshormoner; testosteron, östrogen och progesteron. 
Så hur får vi i oss D-vitamin? 
1. Genom huden tack vare vår underbara sol, därför vill jag att ni ska hänga lite mer utomhus nu kommande månader för tyvärr är solen en bristvara för oss här uppe och för att få i oss ordentligt med D-vitamin behöver vi vistas i solen, gärna mitt på dagarna i Juni, Juli och Augusti för resterande tid av året är den tyvärr inte tillräckligt stark/högt upp. Utan solskydd och utan att bli bränd, vi är faktiskt i Sverige så lagom är bäst. ;) 
 
2. Ät fet fisk, men då behöver du äta endel firre. (ca 350 gram om dagen beroende på typ av fisk)
 
3. Ta rena naturliga tillskott, detta är sista utvägen tycker jag. För tillskott är trots allt ett TILLSKOTT, i min värld betyder det att du endast tar det om du har väääldigt svårt att få i dig ämnet naturlig väg eller av någon anledning har en stor brist på det (tex på hösten/vintern).
"Note to self" naturliga källor så som ren mat och solljus ger så otroligt mycket mer, inte bara själva D-vitaminet i de här fallet. För som jag skrev tidigare är D-vitamin inblandad i väldigt många olika processer i kroppen och för olika processer krävs olika medhjälpare. Utan att kunna hänvisa till någon vetenskaplig artikel eller liknande kan jag nästan lova att vitaminer/steroidhormoner jobbar aldrig själv och behöver andra ämnen för att fungera optimalt. Och det är lite knepigare att få till i tillskott, därför kan dessa sakna andra viktiga komponenter som du annars hade fått av tex fisken eller solen. 
Ni som vill läsa lite mer om D-vitamin kan jag rekommendera att kika på kostdoktorns hemsida (här), där finns lite mer vetenskap och info om hur mycket man ska ta om man nu vill ha ett tillskott. Eller så kan ni kontakta Graeme Jones på Optimal Fysik, han kan det här med vitaminer och näring som rinnande vatten och honom hittar ni (HÄR).
Ha en fantastisk kväll! 
/Anton
 
0 kommentarer