I know squat...

Knäböj är en övning som är väldigt populär eftersom den klassas som "funktionell" och som de flesta kanske har hört så är ju funktionell träning väldigt inne just nu. 
Jag ser knäböjen som en övning som hör till vårt primal pattern, alltså en rörelse som vi i grunden är skapta för att utföra. Knäböjen behövdes till exempel när vi skulle böja oss och lyfta upp saker eller sätta oss ner och utföra våra toalettbehov. Idag är det väldigt få som dagligen tränar detta mönster om man inte är i gymmet, eftersom toalettbesöken sker på en bekväm toalettsits och enda gången vi sätter oss ner är i kontorsstolen, soffan eller i bilen på väg till jobbet. 
 
Om förutsättningarna finns, d v s rörligheten, förmågan och styrkan, så tycker jag absolut att knäböj bör finnas med på träningsprogrammet. Är du osäker på tekniken så är det alltid bäst att kontakta en duktig tränare som kan hjälpa dig, eftersom knäböjen kan (speciellt om du använder en vikt) belasta kroppen på fel sätt. 
 
För kvinnor kan det vara bättre att köra frontböj, alltså hålla vikten framför kroppen istället för på nacken. Detta eftersom kvinnans struktur normalt är mjukare än mannens, vi har helt enkelt inte lika mycket testosteron, det hormon som gör att män ofta har mer muskler och hårdare skelett. Om vi då skulle placera stången på nackkotan istället för på mjukdelarna där den ska vara, om vi har felaktig teknik, eller inte orkar hålla upp oss själva, så landar belastningen direkt på nackkotorna, vilket kan leda till stora skador. 
 
Min kund Beatrice sitter snyggt i böjen
Några saker jag tycker man bör tänka på i en knäböj är:
1. Bukandning med fullt buktryck, dvs orka hålla bålen genom HELA rörelsen (du ska inte bli trött i ländryggen)
2. Bibehåll en rak ryggrad med en neutral svank. 
3. Båda fötterna ska ha full kontakt med golvet. 
4. Knäna bör riktas lite utåt mot andra-tredje tån. 
5. Bröstkorg och skulderblad stabiliserar rörelsen med ett bra grepp om stången eller vikten. 
6. Böjen bör gå under 90 grader i knävecket, men inte så djupt att pelvis (bäckenet) tiltar. 
 
Har du problem med matsmältningen eller är allmänt stressad, kan s k breathing squats hjälpa dig. Andas ut och sjunk ner i en knäböj superlångsamt, andas in på vägen tillbaka upp så sakta du kan. Upprepa så många repetitioner du kan dagligen. Se om du får bättre fart på tarmarna. 
 
Lycka till med träningen!
 
Källa: Paul Chek "Konsten att äta, träna och må bra"
 
/ Hanna
0 kommentarer