Att sova eller att inte sova?

Att sova är ett viktigt inslag i våra liv, tyvärr är det många av oss som inte sover såsom deras kroppar behöver. Därför ska vi reda ut lite varför vi behöver sova.

Ni vet de där röda markeringarna på varvmätaren i er bil? 

I våra kroppar finns också en typ av varvmätare, den känner av belastningen vi ställer på kroppen och knoppen. På samma sätt som att en bil behöver gå ner i varv för att inte överbelasta motorn behöver våra kroppar också göra de för att inte överbelasta hjärnan, hjärtat, levern, musklerna m.fl.

Är det fler än jag som märkt att man blir piggare nu när solen är uppe mer? Är det en tillfällighet?
Våra kroppar är väl utvecklade och många av våra system styrs till stor del av dygnsrytmen (solen) bland annat genom våra hormoner. Därför är det helt naturligt att vi under vintern är lite tröttare, vi går och lägger oss tidigare på samma sätt som att vi på sommaren oftast är igång lite längre på dagen då energinivån är betydligt högre.

Bilden ovan visar ett bra mönster för hur en dag kan se ut för en person som går upp kl 06:00 och går och lägger sig ca 22:00, den mörka linjen visar vårt stresshormon (kortisol) medan den vita linjen visar de uppbyggande/reparerande hormonet (hGH). Som ni ser är dessa beroende av varandra och ska optimalt ”byta” av varandra.

På den här bilden ser ni en ganska vanlig dag för en ”svensson”, här har vi lite svårare att vakna på mornarna vilket leder till att vår kropp skickar på lite extra stresshormon för att få oss att vakna. Vi vill gärna snooza några minuter till vilket gör att vi tar en kopp kaffe (Kaffets effekt på kroppen kommer i senare inlägg) på väg till jobbet istället för att ta god tid på oss till en ordentlig frukost. Stresshormonet blir då högt från början vilket i sin tur kommer leda till att hela vår dag blir en kamp för att komma på banan igen och när vi väl är hemma somnar vi framför tvn/datorn, där både ljudet och ljuset gör att vår kropp inte riktigt kan slappna av för att få någon återhämtning. Efter någon timme vaknar vi upp och går då och lägger oss, för att påbörja vår riktiga mentala/fysiska återhämtning.

Sammanfattningsvis kan man alltså säga att sömnen är en viktig del av återhämtningen, oavsett vad ditt syfte/mål är: viktnedgång, muskeltillväxt, allmänt välmående m.fl.

I senare inlägg kommer jag/vi gå in på saker som du själv kan göra för att påverka din sömn, och saker som du kanske bör undvika för att få ut det bästa av din sömn.

/Anton

1 kommentar
Anonym

Intressant inlägg, tack